Livet i Marseille

Heej! I höst åker jag iväg till Marseille för att göra min utlandstermin inom civilekonomprogrammet på SU! Så jag tänkte skriva lite allt möjligt i den här bloggen, så att ni där hemma kan följa mig i allt vad som händer här borta.

Hej då Marseille!

Publicerad 2012-12-17 09:20:50 i Allmänt,

Känns så konstigt! Har packat å städat igårkväll och hela morgonen, nu förstår man verkligen att man ska åka hem. Känns konstigt att man aldrig mera ska sova i den här lägenheten, sitta här vid datorn, vakna av sopbilen varje morgon klockan 6, hehe.. fast det kommer jag iofs inte sakna! Jaa... hejdå! Å tillbaka till snöiga och kalla Sverige! 
 
Igårkväll fick vi också reda på att vi bara får ha 23 kilo totalt i bagage, och allt utöver det kostar 12 euro per kilo.... känns ju inte så kul då vi alla har två megastora väskor som skulle kunna tänkas väga 20 kilo styck... blir mycket pengar det :/ ingen våg har vi heller, så vi får väl få en chock på flygplatsen istället, hoppas åt det bättre hållet! E väl bara å betala! Hur som helst så kommer väl allt hem på nåt sätt!
 
Ett stopp i Barcelona blir det först! Lite tapas å sangria kanske :)

Lucia!

Publicerad 2012-12-15 14:21:00 i Allmänt,

I torsdags gjorde jag min sista tenta!! Det firades med en luciakväll här på Puget! Direkt efter tentan åkte vi oxå till Ikea, åt köttbullar med mos och handlade glögg, pepparkakor och lussebullar :)
 

Allt om mitt boende!

Publicerad 2012-12-12 19:53:00 i Allmänt,

Tänkte skriva ett lite längre inlägg om hur det e att bo här på Puget. Helt ärligt!

Kan ju börja med att säga att Puget är ett studentboende som ligger väldigt centralt i Marseille, och är inte ett av de studentboenden som ligger vid skolan. Då vi inte fick plats vid skolan så tipsade dom om det här boendet istället! Här är deras hemsida: http://www.habitat-pluriel.fr/etudiants/detail/7080 

Precis som jag skrivit tidigare i ett inlägg, så visste man inte riktigt vad man skulle tycka när man kom hit. Området skiljer sig väldigt mycket från Sverige, det är inte heller franskt, utan ett arabkvarter kan man säga. Det är helt enkelt Marseille! Det är ju alltid lite läskigt när man inte känner sitt kvarter riktigt, och det är ju en helt annan kultur. Så man var alltid lite på sin vakt i början. Man kan iaf känna sig snygg då man minst en gång då man går upp eller ner från gatan får höra nåt som ”beautifuuul”, med ett extremt franskt uttal, haha, nej men om man inte störs av det särskilt mycket så är det ett helt ok område. Känner mig inte rädd när jag går här längre, även om man aldrig borde gå själv. Det är rätt mysiga små gränder, men som i hela Marseille så är det ganska smutsigt.  Men oroligt nog vänjer man sig!

Läget är nog det som har varit bäst! Det är nära till allt, utom skolan.  Bara gå ner några minuter så kommer man till hamnen och centrumet av Marseille, där det finns allt, shopping, restauranger, mataffärer, barer och klubbar osv. Det har varit oerhört skönt att bara kunna gå ner å handla när man vill, kunna gå ner å äta på en restaurang en kväll (vilket har hänt väldigt ofta, e ju så billigt! En lyx som man kommer sakna!), och nära hem på kvällarna. Det är också bara fem minuter till Gare st charles, som är tågstationen här. Därifrån kan man åka till det mesta, bland annat flygplatsen, vilket har varit väldigt bekvämt då man hämtat å lämnat vänner/famil j och när man rest själv.

För att komma till skolan så tog vi i början av terminen en buss (nr 21) 5 min härifrån hela vägen till skolan, som tog ca 40 min -1h beroende på trafiken, som var jättesmidigt. Nu har de gjort om bussvägen så vi går 5 min till metron, och tar sen samma buss från castellane istället. Hela restiden blir lite kortare men lite jobbigare att byta från tunnelbana till buss. Å andra sidan var man ganska smart och valde kurser så att jag endast går i skolan 3 dagar i veckan, så det har varit ok att det varit lite längre till skolan.

När jag kom hit och såg rummet som jag skulle bo i för första gången blev man väl ärligt sagt kanske inte väldigt upplyft, men det var ändå helt ok. Jag visste ju sen innan att det bara var 10 kvm och hade sett bilder på liknande rum. Men det som var lite tråkigt var att det inte alls var städat eller fixat i rummet. Gamla lakan låg i sängen, jag hade en möglig kyl, det var lite smutsigt överallt osv..  Som jag har förstått har det varit nåt litet fel i de flesta av rummen här. Men jag sa direkt till om kylen, och på 2 minuter (och då menar jag 2 minuter), så hade han dragit ut kylen och fixat en ny till mig! Det har även varit nästan helt stopp i avloppet i duschen, men så fort jag sa till så fixade dom det med inom några dagar! Så det verkar som att om man bara säger till så är dom väldigt hjälpsamma och fixar allt åt en! Och när jag väl hade städat, åkt till IKEA för att inhandla lite inredning (och alla köksgrejer som tyvärr inte fanns), så blev det väldigt mysigt och hemtrevligt här.  Det är toppen att det finns kök och badrum i alla rum också! Man behöver ju egentligen inte större för en termin såhär, det har gått jättebra.  Lite jobbigt med loftsäng måste jag ändå säga, har klättrat upp och ner varje kväll och morgon. För att slippa det måste man ha ett rum som är 14 kvm eller större. Så välj det om ni kan!

Vi har också ett så kallat ”common room” där många som bor här brukar hänga, där det finns pingis, biljardbord och tv. Där kan man också plugga ihop, men mest har det använts för förfester. Det brukar vara fullt ös fredagar och lördagar. Det har varit kul att man har lärt känna väldigt många som bor här, finns folk från massa länder, tyskland, spanien, canada, norge, madagaskar m.m och frankrike också! En av fördelarna med att bo på ett ”residence”!  Men det har vi mest tagit tag i själva, så man måste nog va på, om man vill att det ska hända nåt!

Så allt som allt så är jag nöjd och har trivts väldigt bra här med några små skavanker, men kommer va sorgligt att åka hem! Men jag är sjukt glad att jag har bott här i stan och inte vid skolan, för den ligger lite off, även om man säkert skulle ha kul där med, men får man välja skulle jag rekommendera att bo i stan, å varför inte på Puget!? :)

Man kan ju aldrig lita på bilder på nätet om hur det ser ut, såhär ser det ut på riktigt:

såhär såg det ut när jag kom
efter städning och IKEA-besöket!
Gatan!
ingången!

Sjukling!

Publicerad 2012-12-08 16:00:10 i Allmänt,

Ja.. igår blev jag helt plötsligt väldigt sjuk, typ magsjuk! usch usch.. det var en hemsk dag! Å inget plugg och ingen middag med vännerna ute blev det heller. Men nu mår jag bättre iaf! Hoppas det var kortvarigt! För måste orka plugga inför de tre sista tentorna! Längtar tills dom är klara!! Fast såklart lite sorgligt att åka hem, samtidigt som det ska bli kul.
 
Det är iiiskallt i mitt rum :/
 
 

Tentaplugg!

Publicerad 2012-12-05 18:40:04 i Allmänt,

Har pluggat hela dagen igår och idag. Nu är man rätt slut i huvudet, förstår inte varför man måste ha alla tentor i alla ämnen under 2 veckor! plugg plugg morgon till kväll. Satt på Starbucks idag och pluggade.. men idag skrev dom inte Ellen på kaffemuggen, som ändå är ganska nära, utan Ilan.... hur blev elin - ilan?

Lissabon!

Publicerad 2012-12-05 18:22:11 i Allmänt,

Bussen från Porto till Lissabon kom fram någongång innan 5 på fredag morgon, då var det dags att hitta en taxi för att komma till Olivias lägenhet. Taxi hittade vi, men taxin verkade inte hitta till Olivia så han släppte av oss ca 1 km från hennes gata, han sa att vi skulle gå in på en gränd och sen svänga höger... men där fanns inte hennes gata. Det var mindre roligt att springa runt i spöregn i en ny stad och vara helt vilse. Tillslut hittade vi några tjejer som var snälla och kollade upp gatan på deras mobil, så då äntligen hittade vi fram! Det blev i princip bara att säga hej och sen gick vi och la oss. Å gud va skönt att vi fick varsin riktig säng att sova i! Såå mycket skönare än den hårda loftsängen jag sover i annars. Lyx! 
 
När vi vaknade på fredagen blev det champagnefrukost och bakelse, för att fira Karolina som fyllde 25! 
 
 
Det regnade tyvärr på fredagen men det gjorde inte så mycket, vi gick runt i affärer och sen på kvällen hade Olivia bokat in oss på en vinprovning! Hittade inget vin som jag verkligen tyckte om men det var väldigt trevligt ändå att få prova olika portugisiska viner från olika regioner.
 
 
Sen på kvällen blev det förfest hos Olivia och sen utgång till ett av ställena som hon brukar gå till :)
 
 
På lördagen var det sol och fint väder så då blev det sightseeing! Åkte spårvagn runt i gamla stan och såg många fina utsiktsplatser. Efter det visste vi inte riktigt vad vi skulle göra. Då plötsligt kom en kille fram till oss och frågade om vi ville med på en sightseeing tur i en halvtimme i hans tuc tuc. varför inte tänkte vi, så vi hoppade på lite spontant :) Sjukt kul var det, och det såg nog lite roligt ut med tre blondiner som åkte runt i en tuc tuc...
 
På kvällen åt i sushibuffé, all you can eat and drink for 15 euros!
 
Resan avslutades med två barbesök på bargatan som Olivia brukar hänga på :) och vi provade på en  black vodka drink.
 
 
Sen var det dags att sova för att orka med den långa resan hem tillbaka till Marseille och 5 tentor....

Frågor?

Publicerad 2012-12-03 19:58:43 i Allmänt,

Nu är jag hemma igen från Lissabon och har även hunnit med en tenta imorse i European competition law. Det har varit en superhärlig helg, men väldigt konstiga och långa restider fram och tillbaka så nu är man verkligen helt slut! Har precis sovit i 3 timmar såhär på eftermiddagen :)  Tror jag klarade tentan oxå!
 
Snart kommer ett långt inlägg om helgen med bilder och allt! Men nu blir det middag!
 
Förresten om det är någon som ska åka till Marseille i vår och undrar någonting om skolan, staden, boende, shopping, nattlivet, ja vad som helst.. så är det bara att skriva i kommentarer elller skicka ett mail så ska jag försöka svara så bra och så snabbt jag kan :)
[email protected]

Om

Min profilbild

Elin

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela