Livet i Marseille

Heej! I höst åker jag iväg till Marseille för att göra min utlandstermin inom civilekonomprogrammet på SU! Så jag tänkte skriva lite allt möjligt i den här bloggen, så att ni där hemma kan följa mig i allt vad som händer här borta.

Johanna är här!

Publicerad 2012-09-28 00:01:20 i Allmänt,

Första veckan på Euromed är nu avklarad! Även om lektionerna är långa verkar det ändå helt ok! De flesta kurserna kommer nog blir rätt bra :) Kan berätta mer om kurserna inom kort! 
 
Igår kom Johanna hit! Mötte upp henne på tågstationen sent igår kväll och imorn ska vi på en road trip! Vi har hyrt en bil och tänkte åka längs med rivieran, genom st tropez och sen vidare till Monaco och Nice! Ska bli superhärligt! Så nu måste vi sova då vi ska upp tidigt imorn! good night!

First day of school!

Publicerad 2012-09-25 19:22:15 i Allmänt,

Efter att ha fått vara ledig så länge nu innan skolan börjat så kändes det lite surt att åka till skolan idag, man har väl blivit lite bortskämd :) men oxå kul på nåt sätt att äntligen få börja med det som man egentligen kom hit för. Idag hade jag två klasser, Business Strategy och European Competition Law. Lektionerna är 3 timmar långa med en liten kort rast på 15 min... Så det är ju inte direkt optimalt.. då man verkligen inte, iaf inte jag, orkar hålla sig koncentrad så länge! Men det gick ganska bra ändå, kanske för att det var första dagen.
 
Business Strategy kursen var ganska flummig, eller det var bara massa information men inte nån riktigt bra struktur på allt så man förstod inte riktigt hur allt hängde ihop. Samtidigt behövde man koncentrera sig på att förstå läraren som hade lite knagglig engelska. Det var ändå bra att det var lite som man kände igen från kurserna på SU så man förstod på det sättet lite mer vad han ville ha sagt. Det brukar iofs oftast vara så att man inte riktigt hänger med första lektionen å sen mot slutet så förstår man hur allt hänger ihop. Han sa också att man inte behöver komma ihåg exakt allt man säger.. det kommer alltså inte vara något prov på modeller eller nåt utan tentan kommer att vara ett case om ett riktigt företag som man ska göra en strategi för. Verkar inte heller vara så mkt läxor så det e ju skönt :)
 
European Competition Law var ganska kul faktiskt, eller det känns som om man kommer lära sig mycket vettigt i den klassen även om den kanske kommer vara rätt krävande, sjukt jobbigt att alla sitter å pratar på lektionerna bara.. jag satt längst fram å hade ändå svårt att höra vad läraren sa :/ känns ju inte så kul när det e obligatoriskt att vara där i 3 timmar å sen hör man ändå ingenting...
 
Imorn och på torsdag har jag oxå två lektioner! Jag, karolina och emelie har valt det ganska smart så att vi kommer vara lediga måndag och fredag varje vecka. Långhelg! :) Bra om man vill resa och när någon vill hälsa på!
 
Imorn kommer jag ha Marketing du Lux och Project Management, får se hur det blir! Hej så länge :)
 
 

Mot marseille för andra gången!

Publicerad 2012-09-23 06:10:26 i

Har varit lite uppehåll i bloggen då jag har varit hem till sverige denna helg! Men nu sitter jag på planet för att än en gång lämna sverige å fortsätta min termin i marseille! Omtumlande helg med blanade känslor. Men det är ju ganska skönt att komma till värmen igen å slippa regnet :) hörs snart igen!

Love Actually!

Publicerad 2012-09-16 11:12:18 i Allmänt,

Igår fick jag veta något nytt! Att en scen ur filmen Love Actually spelades in här i marseille på en bar. Å vi hamnade av en slump på den baren efter middagen igår. Det är scenen då Jamie friar till Aurelia på en restaurangen som ska föreställa å va i portugal antar jag.
 
 
Såhär ser det ut nu!
 
 
lite dålig kvalitet men man ser ändå lite, hon stod där uppe ovanför trappan :)

Aix en provence!

Publicerad 2012-09-16 10:45:30 i Allmänt,

Igår var det utflykt till mysiga Aix-en-provence!  Bara 20 minuter bort med buss!
 

Nypressade fruktdrinkar!

Finland, Sverige, Finland, Holland :)









Vi var där en ganska kort stund så jag kommer nog vilja åka dit igen!

French dinner!

Publicerad 2012-09-16 10:35:00 i Allmänt,

I fredags hade vi french dinner! Vi var hur många utbytesstudenter som helst! kul! :) men maten va väl inte den bästa, eller den va god, men jag hade förväntat mig riktig fransk mat! Till förrätt fick vi iofs sallad niciose, men varmrätten var pizza. 3 pizzaslices... En slice i timmen :P Men kul var det ändå.
 


 

God morgon!

Publicerad 2012-09-14 06:52:26 i Allmänt,

Kände för ett snabbt inlägg såhär på morgonen! Tidig morgon idag då jag ska iväg till skolan och leka! Det är orientation week så vi har delats in i 200 teams och ska tävla mot varandra i "the quest".. Det kommer både vara utbytesstudenter och franska studenter., vet inte exakt vad det går ut på en men verkar som att man ska leta efter saker och få ledtrådar som man ska lösa...Får se idag! Sen ikväll blir det French Dinner! men tydligen verkar det bli pizza.. så jag förstår inte riktigt... :)
 
Igår gick jag runt på stan och kolla i affärer med karolina och janica från finland!
Marseille!
 
Nu måste jag göra mig i ordning, hörs snart!

Första dagarna och intrycken av Marseille!

Publicerad 2012-09-11 17:01:00 i Allmänt,

Nu ska jag försöka hinna skriva lite om mina första dagar och intryck av Marseille! Har varit mycket att göra så har inte hunnit skriva så mkt, men ska försöka bli bättre på det
 
Det har varit mycket packning att bära med sig hela semestern nu innan vi har kommit hit till Marseille. Vi alla har haft två stora väskor plus handbagage! Inte så roligt i Cannes då vi bodde på tredje våningen, och det verkar som att frankrike inte gillar hissar. Så vi har släpat allt upp och ner och på alla tåg.. folk har säkert skrattat åt oss när vi gått förbi, med all rätt ;) Men nu äntligen är vi framme på riktigt och inget mer bärande på ett bra tag! Bra träningen har det varit om inte annat!
 

4 personer.. 11 väskor!?


Taggade att komma till Marseille!

Efter har gått lite omvägar med packningen så hittade vi äntligen vår väg, Rue des Petites Maries.. en väldigt liten gränd som ligger mellan tågstationen och centrum. För varje ny väg vi gick kändes det som man kom till en ny kultur. Väldigt unikt för den här staden.
 
Det var roligt att äntligen komma till Marseille, för tråkigt nog har vi mest hört negativa saker om staden.. att den är smutsig och farlig osv.. så man hade ju skrämt upp sig och förväntat sig det allra värsta! Men som jag ser det är det som vilken annan storstad som helst! Visst är det lite skräpigt på gatorna, men än så länge har allt gått jättebra och det känns jättebra att vi bor här mitt i stan istället för ute vid campus. Vi bor bara 5 min att gå till Vieux Port (gamla hamnen) som kan sägas vara kärnan i stan. Nära till mataffärer, restauranger och shopping!
Själva studentboendet som vi bor på verkar helt ok. När vi först kom hit i fredags och såg rummen så kände man väl sådär... Det var inte städat.. det låg gamla använda lakan i sängen å min kyl var möglig... Karolina hade inte ens en fungerande toalett..! Men jag sa direkt till om kylen.. skulle inte kunna tänka mig att lägga in min mat där :/ vaktmästaren kom in och kolla och  sa "catastrophe!!", så han bar direkt ut den och kom några sekunder senare bärandes på en ny! som om dom hade kylar på lager!? Så nu har jag iaf en helt ny kyl :) Och vi har alla fått grovstäda våra små lägenheter.. på så sätt är det ju bra att det inte e så stort!
 

Så här såg det ut när jag kom! Inte jätteroligt..
 
Direkt på lördagen så åkte vi som sagt till IKEA! Åkte tunnelbana och buss tdit men tog taxi tillbaka då det blev en del shopping där :) Vi köpte allt som man kan tänkas behöva, köksgrejer, skrivbordslampa, kuddar osv. men också ljus, en liten matta å blommor för att göra det lite hemtrevligt. Köpte såklart även svensk lunch på IKEA när vi hade chansen, köttbullar och potatismos :)
 
alla fransmän åt dock köttbullarna med pommes frites och trodde väl dom åt svenskt!! förstår inte, usch!!
 
Så nu e det städat, nyinrett och fräsch! Så nu känns det faktiskt väldigt bra :)





Mitt lilla kök!

 
 

Framme i Marseille!

Publicerad 2012-09-08 09:44:02 i Allmänt,

kom fram till marseille igår! mycket att skriva men får göra det lite senare idag för nu ska vi till Ikea!! köpa lite grejer till mitt lilla rum på 10 m2 :)

Sightseeing in Cannes!

Publicerad 2012-09-06 19:16:00 i Allmänt,

Cannes svar på walk of fame i Hollywood! Precis utanför festivalhuset finns dessa handavtryck av kändisar! 
'
Angelina Jolie!

ss
Sylvester Stallone!


Meryl Streep!


Utsikten över Cannes!


Röda mattan in till festivalhuset!







Sista dagen på semestern lyxade vi till det med en supergod köttbit å chokladmousse till efterrätt!



Off to Marseille! Ska bli sjukt spännande att komma till Marseille å se hur det verkligen ser ut, då vi nästan bara hört negativa saker om staden... men jag gissar på att det kommer motbevisas!
 
 

St Tropez!

Publicerad 2012-09-06 11:00:00 i Allmänt,

Idag tog vi båten till St tropez. Det tog ungefär en timme å en kvart härifrån Cannes!  Gick runt i gamla stan och åkte till en strand för att sola lite :) Härlig dag!
 

en av några hundra lyxbåtar!

 
 
 
Hejdå st tropez!

Cannes & Antibes!

Publicerad 2012-09-05 10:51:03 i Allmänt,

I måndags kom vi fram till Cannes! Såg inte så mycket av stan den dagen för det va så dåligt väder, grått och regnigt. :/ Men igår var det sol och vi åkte till Antibes som är en stad typ 10 minuter härifrån med tåg. Det var jättemysigt där, speciellt gamla stan! Sen gick vi in på Picassomuseet där det fanns massor av både tavlor och skulpturer av Picasso men också många andra tavlor av andra konstnärer.. som jag faktiskt tyckte något bättre om. Inte för att jag kan mycket om konst...


Utanför Picassomuséet!


Gamla stan!


Hamnen!
Sen hade vi tänkt att åka hem, laga mat och gå till baren Baoli men det började med att vi fick sitta på tåget i två och en halv timme!! För det hade tydligen skett en olycka så alla tåg stod stilla. en resa som annars skulle tagit några minuter blev alltså väldigt lång. Vi gjorde iaf väldigt god mat när vi kom hem. Det blev stekt lax med sallad till!
 
Baren som vi hade tänkt gå till var bokad och hade en privat fest/bröllop så dit kunde vi inte gå heller :/ vad är oddsen! ? Vi hittade till slut ett annat ställe som var öppet så det blev trevligt iaf! Lång dag!

 
Idag ska vi utforska Cannes :)

Sista dagen i Nice!

Publicerad 2012-09-02 23:05:00 i Allmänt,


Idag gick vi först till den kända marknaden " Cours Saleya". Köpte lite hallon och satte oss vid vattnet! :)

 

Beautiful!
 
På kvällen gick jag och Karolina till ett casino å spelade lite på de enarmade banditerna :) spelade för 5 euro å vi vann 10! :P

Utekväll!

Publicerad 2012-09-02 22:56:06 i Allmänt,

Efter dagsturen till Monaco och Italien sparade vi in lite pengar å köpte med oss mat hem till hotellet. Blev faktiskt väldigt gott med lite vanlig mat. Det blev en stor sallad, baguett, parmaskinka och gravad lax. Mums!
 


Näst sista dagen i Nice, sen drar vi vidare mot Cannes, St: tropez och Antibes!!
Så vi bestämde oss för att gå ut å ta några drinkar! :) Stackars Karolina låg hemma hela dagen sjuk :(
 

En dag i Monaco och Italien!

Publicerad 2012-09-01 16:39:09 i Allmänt,

Det har varit en lång men härlig dag idag! Tog ganska tidigt bussen till Monaco för att sen åka vidare med tåg till Italien!

Monte Carlo Casino
 








Jag och Moa



Adam, Elin & Eve



Sen åkte vi vidare till Ventimiglia, en liten by i Italien för att äta lunch. var kanske bara där i en två timmar men det kunde inte bli mer italienskt. Pasta till lunch, sen riktig italiensk glass efter det, och det avslutades med kaffe (iaf för Moa och Emelie :) Riktigt mysig stad.



Jag och Emelie








Nu är vi tillbaka i Nice, sova lite siesta.
 
 

Om

Min profilbild

Elin

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela